Sztuka serwowania drinków tylko z pozoru jest banalna. W praktyce, aby móc robić to dobrze, należy poznać (w każdy możliwy sposób) morze alkoholi. Dobry barman będzie znał nie tylko nazwy i smaki różnych drinków. Zna on również właściwości fizykochemiczne różnych alkoholi, ich właściwości po połączeniu się z rożnymi dodatkami smakowymi, jak soki, barwniki czy cząstki owoców. Dobry kurs barmański pozwoli zapoznać się nie tylko ze sztuką serwowania najpopularniejszych drinków, ale ze wszystkim, co w pracy barmana jest ważne, czyli na przykład z rodzajami szkła do różnych alkoholi, z mocą różnych trunków, sposobami przyrządzania kolorowych koktajli, które robią wrażenie na gościach. Barman, który przejdzie taki kurs będzie miał podstawowe kwalifikacje do pracy w barze czy klubie nocnym, ale to nie jest wszystko. Potrzebuje on jeszcze typowej smykałki do swojej branży, powinien interesować się samodzielnym tworzeniem różnych kombinacji smakowych i efektów w napojach, które serwuje swoim gościom.